4. Протокол такмичења сениори

Преузмите протокол...pdffr

 Zlatiborac

4. ФЕСТИВАЛ ВАТРОГАСТВА У СРБИЈИ

ПРОТОКОЛ

3. ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА ВАТРОГАСAЦA

План и програм постројавања ешалона,

дефилеа и свечаног отварања такмичења за сениоре

Постројавање екипа ватрогасног сениора врши се на Краљевом тргу у недељу10.07.2016. године у 8,00 часова по азбучном реду учесника по окрузима и то:

1.град Београд, 2.западно-бачки, 3.златиборски, 4.јужно-банатски, 5.јужно-бачки, 6.колубарски, 7.мачвански, 8.моравички, 9.нишавски, 10.подунавски,

11.поморавски, 12. расински, 13. рашки, 14. северно-банатски, 15.северно-бачки, 16. средње-банатски, 17. сремски, 18. шумадијски, 19. судијски подешалон.

Формирање такмичарског ешалопа за дефиле

Поредак за свечани такмичарски   ешалон одређује руководилац такмичења. Такмичарска   комисија   именује   штаб   и   команданта   штаба   такмичарског ешалона. Такмичарски ешалон састављен је од подешалона.

Састав подешалона

Подешалон је састављен од такмичарских екипа округа/града. Редослед формирања подешалона треба да буде следећи: На челу по средини подешалона носи се табла са натписом округа (града) коју екипе доносе са собом. Иза, на 5 корака носи се ватрогасна застава округа/града или најстаријег добровољног ватрогасног друштва које учествује на такмичењу. Таблу и заставу носи по један извршилац из екипе округа/града којег одреди члан штаба из округа. Иза, на 5 корака у пет колона наступају такмичарске екипе. Командир такмичарске екипе је са десне стране. Иза командира ступа резерва. Растојање излмеђу колона је 10 цм, а одстојање између врсте 75 цм. Кретање је маршевским кораком.

Постројавање подешалона

Врши се по следећем редоспореду: женске екипе (класа Б-А) , војне екипе, мушке екипе ДВД (класа Б-А), мушке екипе ПВЈ (класа Б-А). Задњи подешалон у ешалону сачињавају ватрогасне судије кога води именовани судија од стране руководиоца такмичења.

Кретање такмичарског ешалона

а)         Руководилац такмичења
б)         Оркестар

в)         Заставни вод са заставамаКреће се 10 метара иза оркестра према следећем редоследу: Државну заставу на копљу носи заставник са два пратиоца од којих један носи Такмичарску заставу, а други носи заставу ВСС.

г)         На 10 метара иза застава креће се први подешалон постројен како је претходно описано. Остали подешалони крећу се по редоследу постројавања. Задњи подешалон чине ватрогасне судијске и друге комисије. Овај подешалон води један од судија кога именује руководилац такмичења.

Штаб такмичарског ешалона

Штаб је састављен од представника округа-града. Стара се о постројавању и кретању учесника ешалона.

Командант штаба

Именује се из ватрогасног састава домаћина ватрогасног такмичења. Командант штаба ешалона предаје рапорт о постројеном такмичарском ешалону руководиоцу такмичења: „Господине руководиоче такмичења, такмичарски ешалон спреман је за старт“. После предатог рапорта руководипац такмичења издаје команду: „Можете почети“ и одлази на чело такмичарског ешалона. Командант штаба стаје на чело заставног вода.

Члан штаба стаје лево поред такмичарског подешалона у нивоу прве врсте. Води рачуна да се подешалон правилно креће, издаје потребне команде за кретање и поздрав.

Командант штаба ешалона води заставни вод до места где треба подићи заставе на јарбол. Стаје 5 корака десно од јарбола окренут право према заставама. Командант штаба ешалона окреће се ка јарболу и командује: „Заставу на јарбол постави“. На ову команду застава се доноси до јарбола и причвршћују за подизач заставе. На почетни звук свечане химне заставе се подиже на јарбол.

Руководилац такмичења

Са трибине посматра ешалон. Када добије знак од свог помоћника да су сви подешалони заузели свој положај командује ешалону:

„Мир-НО!“, „На десно равнај-СЕ!“, „Поздрав на дес-НО!“.

Рапорт предаје председникуВатрогасног савеза Србије:   „Господине   председниче,   такмичарски   ешалон је постројен и спреман за свечано отварање ватрогасног такмичења,   рапортира руководилац такмичења..“.

После   поздрава   такмичарима   од   председника   ВСС   „Ватрогасци   здраво!“   и заједничког одпоздрава свих такмичара „Здраво!“ одмах следи команда руководиоца „поздрав Застави“ интонира се се химна Боже правде и подижу се заставе: државна на средњи јарбол, такмичарска застава на десни јарбол, застава ВСС на леви јарбол.

Након тога руководилац такмичења издаје команду „Мир-НО“-„На месту вољно!“. Следи поздравни говори и свечано отварање такмичења. По завршеном поздравним говорима и званичном проглашењу отварања такмичења, руководилац такмичења издаје команде: „Ешалон мир-НО!“, „Ешалон на ле-ВО“ „Ешалон десним крилом маршевским кораком на-ПРЕД“.

Редослед кретања ешалона је исти као и код уласка тј.постројавања. Командант ешалона креће се испред у правцу стадиона путем поред језера (десно) поред хале „Србијанка“ кроз парк до стадиона.

Одстојање између подешалона износи 10 метара.

Иза последњег подешалона у поретку за параду креће се оркестар.

О кретању свих подешалона код уласка-изласка и постројавања одговоран је помоћник руководиоца такмичења.

Проглашење победника и затварање такмичења

Проглашење победника врши се на главном стадиону у 12,30 часова. Поступак уласка и постројавање и излазак такмичарских подешалона је исти као и код отварања такмичења, с`тим што се ешалон формира на главном улазу у стадион.После проглашења резултата и уручивања признања и завршне речи затварања такмичења, руководилац такмичења издаје команду: „Ешалон мирно!“, „Поздрав застави!“. На дати знак руководиоца такмичења интонира се са разгласа химна, а заставе се лагано спустају са јарбола. Када су заставе спуштене са јарбола руководилац такмичења издаје команде: „Ешалон мирно!“, „Ешалон маршевским кораком напред. На исти начин као и код отварања подешалони напуштају такмичарски терен.

Приликом проглашења победника првопласирана, другопласирана и трећепласирана екипа излази на за то обележени простор, испред постројених екипа. Екипа формира колону један по један на левој страни постројених екипа ешалона и на знак овлашћеног лица ступа на простро за доделу признања. За Такмичарске екипе које су освојиле пласман од четвртог места па на даље, излази само капитен екипе, у наставку треће пласираних екипа. Командири екипа улазе у простор са леве стране строја ешалона.

НАЈСТРОЖИЈЕ СЕ ЗАБРАЊУЈЕ ИЗЛАЗАК ЕКИПА ИЛИ КОМАДИРА ЕКИПА КРОЗ СТРОЈ - ЕШАЛОН. ОВЛАШЋЕНО ЛИЦЕ ОРГАНИЗАТОРА ДОЧЕКУЈЕ И ИСПРАЋА ЕКИПЕ КОЈЕ СУ ИЗАШЛЕ НА ДОДЕЛУ ПРИЗНАЊА.

НАПОМЕНА: ЗА ВРЕМЕ ЦЕРЕМОНИЈА ОТВАРАЊА И ЗАТВАРАЊА ТАКМИЧЕЊА ЗАБРАЊЕНО ЈЕ САМОНИЦИЈАТИВНО НАПУШТАТИ ТАКМИЧАРСКИ ЕШАЛОН, КАО И МЕШАЊЕ СА ТАКМИЧАРИМА ИЗ ДРУГИХ ПОДЕШАЛОНА.

 

 

Прилог: СКИЦЕ - ПРЕУЗМИТЕ pdffr

„У СЛАВУ ВАТРОГАСТВА“

Такмичарска комисија

Ко је присутан

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова

2001-2016 Ватрогасни савез Србије - 4. Протокол такмичења сениори. Сва права задржана.Препоручени претраживач Mozila Firefox
Powered by Joomla 1.7 Templates