Чланци

logo2013У Милузу је од 14 до 21 јула ове године одржана Ватрогасна олимпијада у организацији Међународне асоцијације ватрогасно спасилачких служби (ЦТИФ).

У склопу олимпијаде одржано је 15. такмичење ватрогасаца и 19. такмичење ватрогасног подмлатка. Поред ових „традиционалних“ такмичења одржана су и спортска такмичења према правилима организатора, која су била веома атрактивна. Укупан број учесника олимпијаде је око 2.600 такмичара и 500 пратилаца, што чини нешто више од 3.000 учесника. Домаћин такмичења био је Ватрогасни савез покрајине Алзас.

 

 

 

Републику Србију представљало је укупно 140 чланова екипа, судија и пратилаца. Екипе које су учествовале су:

Јуниори - Женске екипе

ДВД Мужља

Јуниори - Мушке екипе

ДВД Гунарош

ДВД – А женске екипе

ДВД Ниш

ДВД – Б женске екипе

ДВД Ужице

ДВД – А мушке екипе

ДВД Борча

ДВД – Б мушке екипе

ДВД Милоје Закић

ПВЈ – А екипе

ПВСЈ Трстеник

ПВЈ – Б екипе

ПВЈ Београдске електране

ДВД – А женске екипе

ДВД Кањижа

ДВД – Б женске екипе

ДВД Арадац

ДВД – А мушке екипе

ДВД Мужља

ПВЈ – Б екипе

ПВСЈ Крушевац

Ватрогасне судије

Јевђовић Маја

Бошковић Сања

Бајчетић Милоје

Пурић Драгојло

Максовић Радољуб

Илић Душан

Живковић Зоран

Маринковић Душко

Марковић Милан

Пут Француске се кренуло у суботу у 12.30 часова. Екипе су морале благовремено кренути јер је путовање трајало више од 20 часова.

 

 

Први дан олимпијаде је извршен смештај екипа. Организатор се побринуо да све екипе из Србије буду смештене у једном објекту, што се показало као веома добро по наше такмичаре. Слободно време у кампу је искоришћено да се екипе боље упознају, размене искуства и надасве добро друже што је и основни смисао ових окупљања.

Понедељак је дан који је био резервисан за уређивање штандова за промоцију ватрогаства из земаља учесница. Наш штанд је као и увек био међу најприкладнијим и најпосећенијим штандовима и један од ретких које је посетио и председник ЦТИФ-а, Торе Ериксон.

Од уторка до четвртка екипе су имале према унпред утврђеном распореду могућност да тренирају на опреми која је планирана за такмичење. Тренинзи су спроведени без изузетка, и то је била могућност да се на лицу места са судијама утврде евнтуални недостатци у извођењу вежбе и детаљније упознавање са расположивом опремом, што су наше екипе максимално искористиле.

На представљању нација које се одржало у уторак, јуниорске екипе су кроз музичко-сценски колаж домаће популарне музике на адекватан начин промовисале нашу земљу. За сваку похвалу су и присутни навијачи који у време наступа наших јуниора направили изузетну атмосферу у хали у којој се све одржавало и награђени су громогласним аплаузом посетилаца.

У среду у вечерњим сатима одржана је церемонија свечаног отварања којој је поред свих учесника присуствовао и велики број већ пристиглих навијача из разних делова света, као и значајан број домаћих гледалаца, тако да су трибине биле пуне. Церемонија је завршена свечаним паљењем олипијске бакље.

Дане који су уследили обележила су такмичења екипа по класама и категоријама у свим дисциплинама. Организатор је по први пут увео новину да се традиционална такмичења не одржавају у једном дану што је знатно допринело већем броју гледалаца и бољој атмосфери на стадиону.

Наше екипе су према очекивањима поврдиле своја времена-разултате са нашег државног такмичења и показале су да се у појединим категоријама и класама могу равноправно носити са екипа светског реномеа. Ипак, најзанимљивија категорија такмичења је мушка „А“ у којој је екипа из Аустрије одрадила вежбу за фантастичких 28,5 секунди. Свака реч о овом резултату је сувишна.

Овде можете погледати извођење победничке вежбе за 28,5 секунди нови светски рекорд. (DVD Ebersegg - Austrija)

 

 Штафетна трка победничке екипе

 Тренинг вежба победничке екипе

 

Оно што свакако одваја ову олипијаду од свих до сада је показана изузетна навијачка атмосфера којој су допринели сви такмичари не штедећи се када је требало подржавати неше екипе. Треба спомениту и допринос у навијању посетилаца из Србије који нису били у саставу екипа. Једном речју навијачка атмосфера на стадиону- никад боља.

Веома су биле атрактивне спортске дисциплине у оквиру олимпијаде у којима Србија нажалост није имала представника. Међу тим дисциплинама су:

Пењање лествама кукачама на 4-ти спрат

 

 

 

Трка на 100 метара са препрекама

 

 

 

Мокра вежба са обарањем мете

 

 

 

Проглашење победника и свечана церомонија затварања је обављена у суботу. Трибине су биле премале за све присутне. У фантастичној атмосфери, после пригодног културно-уметничког програма проглашени су победници. Треба истаћи резултат наше ПВСЈ Трстеник која је остварила треће место у укупном пласману у својој категорији.

У склопу Ватрогасне олимпијаде одржана је седница Скупштине ЦТИФ-а, на којој су учествовали председник Драган Михајловић и потпредседница Ружица Белановић, која је представила Ватрогасни савез Србије као домаћина седнице Скупштине ЦТИФ-а која је заказана за септембар 2014 године. Одржани су и састанци неколико Радних група и Комисија ЦТИФ-а.

НАПОМЕНА: У току је обрада свих снимљених материјала који ће ускоро бити доступни на нашој интернет презентацији

Преузмитеpdffr

Резултати Ватрогасне олимпијаде у Милузу pdffr

Ко је присутан

Ко је на мрежи: 17 гостију и нема пријављених чланова

2001-2016 Ватрогасни савез Србије - Ватрогасни савез Србије. Сва права задржана.Препоручени претраживач Mozila Firefox
Powered by Joomla 1.7 Templates