Штампа

31 марта 1953 године Извршни одбор савеза доноси одлуку да се u знак сећања на храброст краљевачке ватрогасне музике 27. септембар прославља се као Дан ватрогасаца Србије. Убрзо овај дан почиње да се прославља и као дан ватрогасаца Југославије.

27. септембра 1941. године ватрогасци су се договорили да тачно у заказано време дођу испред ватрогасног дома у улицу Милана Топлице број 8. Када су дошли обукли су на себе по више униформи, једну испод друге, спалили архиву Ватрогасне чете и онеспособили телефон.

orkstar-27-septembar-4

Након тога пострoјили су се испред Ватрогасног дома и тачно у 12 сати засвирали марш и кренули према споменику, затим окренули према кафани „Задужбина" и даље према мосту на Ибру. Оркестар је парадним кораком уз марш прошао поред немачке страже на мосту, прешли мост на Ибру и отишли у Рибницу. Немцима није било сумњиво, нити јасно куда одлази ватрогасна музика. Из Рибнице се оркестар убрзо пребацио на Гоч и прикључио одреду ,Јово Курсула". Ватрогасни оркестар је , у знак сећања на овај историјски датум касније променио назив у „Оркестар 27. септембар", које име и данас са поносом носи.

Погледајте више на "Краљевачка музика"

Ко је присутан

Ко је на мрежи: 14 гостију и нема пријављених чланова

2001-2016 Ватрогасни савез Србије - Дан ватрогасаца. Сва права задржана.Препоручени претраживач Mozila Firefox
Powered by Joomla 1.7 Templates