orkstar-27-septembar-1      Краљевачки ватрогасци у свом раду традиционално велику пажњу поклањају и кутруно-уметничком раду. Тако је још далеке 1931. године формирана једна група музичара са дувачким инструментима која је са Соколским оркестром у Краљеву представљали први организован музички оркестар. Временом је том саставу приступило неколико музичара војника који су у Краљеву служили свој кадровски рок.


Један од њих био је Бранко Насаканда, војни музичар, који је измећу осталих послова почео да ради на стварању „Блех музике' у Доборовољној ватрогасној чети.


Капелник ватрогасне музике био је Павле Шкуренко, који је од 1939. године преузео руковођење оркестром. Те године оркестар добија и своје име „Блех музика доборовољне ватрогасне чете. Уместо тог дугачког назива, Краљевчани су употребљавали једноставнији назив „ватрогасна музика".


orkstar-27-septembar-2

Ватрогасна музика постала је веома брзо популарна у граду, нарочито међу омладином. Музичари су били обучени у лепе униформе. Наступали су јавно на концертима. Свирали су и на весељима, приликом обележавања државних празника и јубилеја. Разликовали су се од ватрогасаца само по томе што су на реверима блузе носили музички амблем - лиру.

plakat

Почетак рата 1941. године затекао је Ватрогасну музику састављену од радника и школске омладине. Немачка командаorkstar-27-septembar-3 је све ватрогасце подчинила команди места. Да би могли дежурати и извршавати своје обавезе ватрогасци су у време окупације, добијали пропуснице за своје кретање. Оркестар је у промењеним условина наставио са радом.


Користећи своје дозволе за кретање, чак и у време полицијског часа, успевају да се укључе у многе знане и незнане акције народног отпора према окупатору.


Један од највећих подухвата краљевачког ватрогасног оркестра десио се 27. септембра 1941. године. Тог дана ватрогасци су се договорили да тачно у заказано време дођу испред ватрогасног дома у улицу Милана Топлице број 8. Када су дошли обукли су на себе по више униформи, једну испод друге, спалили архиву Ватрогасне чете и онеспособили телефон.

orkstar-27-septembar-4

Након тога пострoјили су се испред Ватрогасног дома и тачно у 12 сати засвирали марш и кренули према споменику, затим окренули према кафани „Задужбина" и даље према мосту на Ибру. Оркестар је парадним кораком уз марш прошао поред немачке страже на мосту, прешли мост на Ибру и отишли у Рибницу. Немцима није било сумњиво, нити јасно куда одлази ватрогасна музика. Из Рибнице се оркестар убрзо пребацио на Гоч и прикључио одреду ,Јово Курсула". Ватрогасни оркестар је , у знак сећања на овај историјски датум касније променио назив у „Оркестар 27. септембар", које име и данас са поносом носи.

orkstar-27-septembar-sada

Ко је присутан

Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова

2001-2016 Ватрогасни савез Србије - Краљевачка музика. Сва права задржана.Препоручени претраживач Mozila Firefox
Powered by Joomla 1.7 Templates