Штампа

Тог давног 10 септембра 1950 године одржана је оснивачка Скупштина савеза ДВД НР Србије. У уводном реферату је изнето:

    1945 у Србији је било 26 јединица ДВД-а, са укупно 610 чланова
    1946 било је 369 јединица ДВД-а, са 8.257 чланова
    1947 било је 469 јединица ДВД-а, са 10.880 чланова
    1950 у години оснивања савеза 482 јединице ДВД-а, са 17.016 чланова

izvrsni-odbor

Од укупног броја најразвијенија је била регија Војводине са 25 савеза и 360 ДВД-а. На територији уже Србије било је 12 савеза са 98 ДВД-а, а у регији Косовско-метохијској 5 савеза са 25 ДВД-а.
Ове организације су и оснивачи Савеза ДВД НР Србије. 1952 године Савез мења име у Ватрогасни савез НР Србије. Коначан назив који и дан данас носи, Ватрогасни савез Србије установљен је Статутом из 1984 године.

Ватрогасне организације тог времена имале су основни задатак да у једном тешком времену са невиђеним темпом изградње, електрификације, индустријализације сачувају од ватрене стихије оно што су милиони градили и стварали. Чланови добровољних ватрогасних друштава су поред својих активности у ватрогаству активно учествовали на свим акцијама а нарочито на акцијама израдње и обнове ватрогасних домова.

Самим оснивањем савеза отпочиње интензиван процес развоја ватрогаства у Србији. Број друштава је у констатном порасту. Већ 1952 године постоји 58 савеза, 790 ДВД-а, са 31.329 чланова, а иницирано је и масовно оснивање индустријских ДВД-а. Већ крајем 1953 године у Србији, ДВД-а, и ИДВД-а, има 1.139 са укупно 42.614 извршујућих чланова, и 19.470 помажућих чланова. На свом врхунцу позних седамдесетих година добровољна ватрогасна организација у Србији броји преко 1.200 основних организација са више од 100.000 чланова.

Највећи проблем у времену оснивања савеза представљао је веома мали број стручно оспособљених чланова. У складу са тим одмах након оснивања савез интензивно креће са планским образовањем ватрогасних кадрова. Доносе се неопходни Правилници, припрема се стручна литература. 1952 године савез преузима Ватрогасну школу у Земуну. 15 новембра 1952 године одржан је први курс. На хиљаде чланова добровољне ватрогасне организације прошло је кроз ову школу и то не само са територије Србије већ и са територије Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе. Кадрови из ове школе постали су носиоци развоја ватрогаства Србије.1972 године Школа прераста у Центар за обуку ватрогасних кадрова Ватрогасног савеза Србије, као прва школа за редовно школовање квалификованих ватрогасаца у оквирима Машинског образовног центра у Земуну. Свесни чињенице да само рад у Ватрогасној школи не може дати пун ефекат у обаразовању кадрова креће са организацијом саветовања из области заштите од пожара. Прво такво саветовање одржано је у Буковичкој Бањи у Аранђеловцу.


plakat-60  Недостатак адекватних справа и опреме за гашење пожара у том периоду је такође био веома изражен. На предлог Министартсва унутрашњих послова предузеће Ватроспрем и предузеће Ватрогасац предато је на управу Савез ДВД НР Србије. За време управљања тим предузећима она су постигла веома значајне резултате. Постојећим прописима Савез ДВД Нр Србије располагао је средствима из Фонда превентиве осигуравајућег завода. Та средства су углавном утрошена на изградњу ватрогасних домова широм републике.

Пратећи стање против пожарне заштите увидело се да и грађани који нису чланови добровољних ватрогасних друштава морају на известан начин да дају допринос смањењу броја пожара. Зато се 1951 године покреће Ватрогасна недеља. У време установљења Ватрогасна недеља се одржавала у мају месецу. Касније током година прихвата се одлука ВС Југославије о спровођењу Месеца борбе против пожара која се одржавала у септембру.
Схватајући смисо и неопходност одржавања ватрогасних такмичења као најспецифичнијег облика увежбавања ватрогасаца већ од 1951 године у организацији савеза креће се са одржавањем републичких такмичења. У почетку су она била сваке године, али приступањем ВС Југославије у Међународни комитет за заштиту од пожара ЦТИФ почиње праћење циклуса међународних такмичења која се одржавају сваке 4 године. До успостављања Републике Србије као независне државе одржано је 17 републичких такмичења и одржан је Први фестивал ватрогаства 2004 године у Арађеловцу. На  међународним такмичењима се постижу веома запажени резултати а најтрофејније наше екипе су ДВД Краљево, ИДВД Галеника, ИДВД Фабрика вагона Краљево, ДВД Стари Град, ИДВД Застава Крагујевац, ПВЈ Крушевац итд. Највећи успех на међународним такмичењима постигла је јуниорска женска екипа ДВД Мужља и ПВСЈ Ниш освајањем трећег места у генералном пласману.

Од 1955 године почиње се са израдом и доделом ватрогасних признања и одликовања као јединог облика стимулације и мотивације добровољних ватрогасаца. Утврђују се правила и критеријуми за добијање ових признања. Ова признања су доживљала неколико измена прилагођавајући се друштвено-политичкој ситуацији све до 2003 године када Извршни одбор покреће иницијативу и доноси нови Правилник а са њим и нови изглед ватрогасних одликовања и признања.

31 марта 1953 године Извршни одбор савеза доноси одлуку да се 27 септембар прославља као дан ватрогасаца Србије као успомена на ватрогасну музику града Краљева која је ратне 1941 године успела свирајући да премаршира преко моста на реци Ибар и напусти окупиран град. Убрзо затим овај дан почиње да се прославља као дан ватрогасаца Југославије.

plakat

Ватрогасни савез Србије у току својих 60 година рада веома велику пажњу посвећивао је раду са ватрогасним подмлатком. У почетку то су биле омладинске секције које 1953 године бележе већ 4.353 члана. Почев од 1956 године у редове добровољних ватрогасних друштава почињу да долазе и пионири а исте године у оквиру такмичења за сениоре одржава се и републичко такмичење ватрогасаца пионира. Од 1978 године ватрогасна такмичења за подмладак издвајају се у Сусрете пионира ватрогасаца који су  се до 1985 године одржавали сваке године. Од 1985 прерастају у републичка такмичења и   од тада се одржавају сваке две године.

Друштвено-политичка ситуација која на овим просторима настаје почетком 90-тих година оставља веома дубок траг у добровољној ватрогасној организацији. Процес реструктурирања привреде доводи до масовног гашења индустријских добровољних ватрогасних друштава. Сваки облик друштвеног ангажовања грађана у том времену је почео да нестаје. Притегнута недостатком финасијских средстава, смањењем броја чланова и општим моралних падом у друштву добровољна ватрогасна организација почиње да се осипа. Спорост у доношењу одлика и прихватању нових трендова знатно је утицала на слабљење организације. Ипак као ни једна друштвена организација на овим просторима, постигнут је велики успех јер је организација остала независна.

Распадом Савезне Републике Југославије Србија постаје независна суверена држава а Ватрогасни савез Србије отпочиње нову етапу у свом раду. Интензивно се ради на усаглашавању нормативних аката са савременин трендовима. Нова законска решења утврђују јасне оквире у којима организација треба да се креће у будућности. Веома активна међународна сарадња доприноси порављању имиџа наших ватрогасаца у свету о чему сведоче све бројинија учешћа наших представника у међународним догађајима.

medalja  zahvalnica


Са поносом можемо рећи да је данас  Ватрогасни савез Србије модрена, хумана, нестраначка асоцијација добровољних ватрогасних друштава и њихових савеза. Тренутно у Србији добровољну ватрогасну организацију броји око 450 друштава са око 95 савеза. Укупан број чланова износи нешто више од 60.000 са око 12.000 чланова ватрогасног подмлатка. Након 60 година рада усвајањем новог Закона о заштити од пожара и новог Закона о удружењима отвара се једно ново поглавље у нашој историји. На садашњем руководству је задатак да активним радом обезбеди место добровољној ватрогасној организацији као најекономичнијем облику заштите грађана и њихове имовине од последица пожара и других елементарних непогода, у савременом систему заштите од пожара који почиње да се примењује у Србији. Свим снагама се мора сачувати дух добровољства, међуљудске, међунационалне и верске солидарности и толеранције, хуманости и традиције дуге више од 140 година.

Поводом јубилеја Ватрогасни савез Србије је доделио Јубиларне медаље и Захвалнице.

Погледајте галерију фотографија за свечаности поводом обележавања 60 година Ватрогасног савеза Србије.

 

Ко је присутан

Ко је на мрежи: 26 гостију и нема пријављених чланова

2001-2016 Ватрогасни савез Србије - Јубилеј. Сва права задржана.Препоручени претраживач Mozila Firefox
Powered by Joomla 1.7 Templates