На адресу Ватрогасног савеза Србије стигло је много питања на тему како постати ватрогасац. Прво и основно што треба знати да у Србији постоје професионални ватрогасци у оквирима Ватрогасно-спасилачких јединица МУП-а, Србије, професионални и добровољни ватрогасци у оквиру индустријских ватрогасних јединица и добровољни ватрогасци у оквиру Оперативних јединица добровољних ватрогасних друштава.

Како постати ватрогасац ?

Да би постали професионални ватрогасац у оквирима Ватрогасно-спасилачких јединица МУП-а, Србије можете се информисати у Ватрогасно-спасилачким јединицама МУП-а, у месту  становања. За заснивање радног односа важе услови који се могу видети на сајту МУП-а, Србије.

Да би постали добровољни ватрогасац у оквиру Оперативних јединица добровољних ватрогасних друштава можете се информисати у добровољном ватрогасном друштву у месту  становања.


Зашто постати добровољни ватогасац ?

Добровољни ватрогасац је једно од ретких занимања за које ће те у оквиру добровољног ватрогасног друштва добити бесплатну обуку-курс за звање ватрогасца. Савладавањем ове обуке научиће те не само како можете угасити пожар веч и оно најважније како да не изазовете пожар. Ниво културе из заштите од пожара у нашој земљи је веома низак и оваква врста образовања је преко потребна цивилном друштву као један од важних сегмената одрживог развоја.


Али ја немам времена да дежурам у ватрогасном дому!

Од свих добровољних ватрогасаца највећи број њих није у могућности да дежура у ватрогасном дому, већ по потреби-позиву одлази на интервенције гашења. То је карактеристично за мале средине али је у већим градовима и ово тешко изводљиво.

Међутим, ако би ми као организација успели да у свакој згради, улазу, објекту имамо по једног или више добровољних ватрогасаца ситуација би се знатно поправила. Довољно је да као добровољни ватрогасац једном у својој згради угасите почетни пожар како ватрогасци не би морали да долазе и можете сматрати да је ваша "мисија" успешно обављена. Такође приликом гашења пожара у вашем објекту као добровољни ватрогасац пуно можете помоћи ватрогасцима који дођу на интервенцију.

Не треба заборавити да као добровољни ватрогасац имате могућност да подигнете ниво сигурности објекта у којем станујете по питању заштите од пожара а тиме и   сигурност своје породице.

Ко је присутан

Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова

2001-2016 Ватрогасни савез Србије - Како постати ватрогасац. Сва права задржана.Препоручени претраживач Mozila Firefox
Powered by Joomla 1.7 Templates